Laksa Sarawak
Bahan-bahan :
·
200 g pes atau perencah laksa pes HJ Manan
·
isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus)
·
1/2 kilo udang basah
·
1 bungkus mihun (direndam dan dicelur)
·
4 biji telur (didadarkan dan dihiris halus)
·
2 batang serai (diketuk)
·
200-250 ml santan pekat
·
garam dan gula secukup rasa
·
taugeh (dicelur)
·
sedikit daun ketumbar (diracik)
·
limau kasturi secukupnya (dibelah dua)
Cara-cara :
1. Sediakan 2 liter air dalam periuk. Jerangkan. Kemudian masukkan udang
yang sudah dibersihkan bersama serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan
udang. Air rebusan tadi jangan dibuang. Sebaliknya masukkan pes laksa dan kacau
menggunakan api perlahan. (Boleh tambah air jika perlu).
2. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan sedikit gula.
3. Masukkan mihun ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan seperti taugeh,
telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur. Tuangkan kuahnya dan perahkan dengan
limau kasturi. Hidangkan panas-panas.
# Peberet kami....pinjam resipi dr blog DayangJack@dapurkusayang....